A fogszabályozásról általánosan

Fogakat szabályozni bármely életkorban lehetséges, de természetesen a legideálisabb gyermekkorban, amikor még a fejlődés során az állcsontok növekedésére is tudunk hatni.

A fogszabályozás nem csupán esztétikai, hanem egészségi kérdés is. Hiszen nagyon fontos a megfelelő rágás az egészséges élethez illetve a rendezett fogak könnyebben tisztíthatók, tartósabbak.

A fogszabályzó kezelés célja

A fogak normális fejlődésének biztosítása gyermekkorban, ezáltal a rágás, beszéd és az ideális esztétikai megjelenés biztosítása. Maradó fogazatban a már kialakult rendellenesen álló fogak kezelése. Mindezeket különböző fogszabályozási módszerekkel lehet megvalósítani:

  • kivehető fogszabályzó készülékkel
  • rögzített fogszabályzó készülékkel -sebészeti úton + fogszabályzó készülékkel

A kivehető fogszabályzó készülék

Ezeket a készülékeket főleg gyermekkorban használjuk a fogak és állcsontok helyes fejlődésének irányítására. A kivehető fogszabályozó készüléket éjszaka és nappal is minél hosszabb ideig kell viselni.

Rögzített fogszabályzó készülék

Az elnevezés onnan származik, hogy a bracketek (zárak melyek a drótot tartják) közvetlenül a fog felszínére vannak felragasztva. Ezek a zárak különböző anyagból készülhetnek. A fémbracketek készülhetnek rozsdamentes acélból, aranyból, titániumból, melyek hátránya, hogy nem esztétikusak. Ezért fejlesztették ki a műanyag és porcelán, fogszínű bracketeket. Majd a teljesen esztétikus megoldásként ezeket a bracketeket a fogak belső (nyelvfelőli) oldalára helyezik fel. A fogszabályozó készülék egy enyhe, kontrollált erőt fejt ki a fogakra. Ez a kis erő bizonyos idő alatt képes a fogat elmozdítani és visszairányítani a fogsorba. A folyamatos erő hatására a csont átépül, a nyomás területén lebomlik, a húzóerő területén (azaz a másik oldalon) pedig felépül.

  • Lágy erőkkel működő, passzív önligírozó technika H4 rendszerrel

A klasszikus, rögzített fogszabályzó készülékeknél gyakran szükséges fogat húzni. Ekkor általában négy kisörlő fogat távolítanak el, minden negyedből egyet-egyet. Ennek segítségével lehet helyet nyerni, mellyel a torlódást megszüntetik, és a különböző harapási rendellenességeket is foghúzással korrigálják. Probléma viszont, hogy ezzel gyakran teljesen egészséges fogak kerülnek eltávolításra. Ez rossz hatással van az arc esztétikájára, hiszen az ajkak beesnek, ami az idő múlásával egyre rosszabb, és feltűnőbb lesz. Az utóbbi időben azonban egy új rendszer terjedt el a fogszabályozási gyakorlatban. Ezek az úgynevezett önligírozó bracket rendszerek. Szinte bármilyen eltérést lehet vele korrigálni, a nagy szembetűnő változásoktól kezdve az pici mozgatásokig. Előnyük a hagyományos rendszerhez képest, hogy itt nem gumikarikák fogják az ívet a bracketekhez, hanem az ív egy speciálisan kialakított zárrendszerben helyezkedik el, melynek köszönhetően kisebb, folyamatosan ható erőkkel dolgozik. Ezzel a rendszerrel érhető el a legszebb, legtermészetesebb eredmény.